Ik zie de flinke rabarberplant in de moestuin van mijn opa en oma in Middelburg nog zo voor me staan, aan het eind van het paadje. Ook weet ik nog dat mijn vader er zelf helemaal niet zo dol op was: rabarber, ugghh! Maar ik weet zeker dat hij deze zelfgemaakte rabarber crumble wel te pruimen zou vinden 🙂 De rabarber stengels kun je uit je eigen tuin plukken tot juni. Daarna krijgen stoffen de overhand die niet goed voor je zijn... Een kwestie van er volop van genieten zodra het kan.
Ingredienten Rabarbercrumble voor 4 personen:
500 gram rabarber* en evt. aardbeien*
1 kaneelstokje, vanillesuiker
3-4 eetlepels honing, 3 el. honing
150 gram bloem of amandelmeel
100 gram roomboter of 40 gram kokosolie
1 grote ovenschaal of meerdere kleine schaaltjes
* uit de tuin @maisonlachaux
Hoe maak je de rabarber crumble zelf
Was de rabarber* en snijd in stukken van 2-3 cm.
Laat de rabarber met een kaneelstokje en 3-4 eetlepels honing 5 minuten stoven in een pan
Verwijder het kaneelstokje en verdeel de rabarber over een ovenschaal. Je kan ook vier kleine ovenschaaltjes gebruiken natuurlijk.
Verdeel een stel schoongemaakte en gehalveerde aardbeien* over de rabarber
Maak nu de crumble: meng amandelschaafsel, 150 gr. amandelmeel, honing en kokosolie/ roomboter door elkaar. Verkruimel met je vingers het mengsel zodat er een kruimeldeeg ontstaat. Als het te zacht wordt, zet je het deeg even in de koelkast.
Verdeel de crumble over de rabarber/ aardbeien in de ovenschaal
Bak de rabarbercrumble in de oven in 20 minuten gaar op 180 graden Celsius (heteluchtoven). Hou de crumble in de gaten en dek eventueel af met aluminiumfolie als de crumble te donker wordt.
Tip: Serveer de zelf gemaakte rabarber crumble warm met Griekse yoghurt of vanille ijs/ vla.